Microsoft heeft een paar maanden geleden de ondersteuning van Windows XP stop gezet. Niet van de ene op de andere dag hoor. Het werd ruim van tevoren aangekondigd. Een heel begrijpelijke actie omdat XP nog steeds door de meeste bedrijven en organisaties gebruikt werd. En die waren niet echt van plan over te stappen naar een nieuwere win-doos. Dat is begrijpelijk want XP was na decennia lang onherstelbare fouten, blauwe schermen en gekmakende crashes, het eerste redelijk stabiele OS van microsof. Never change a winning team! Daarom heeft MS besloten de stekker uit XP te trekken en de zeer gewaardeerde clientèle een flinke schop richting win7 of 8 te geven. Daar waren ook andere redenen voor dan alleen een ordinaire omzetverhoging proberen te halen. De opvolgers van Billy Gates voelen namelijk al jaren de hete adem van de concurrentie in de nek. Of nee, dat is eigenlijk niet goed gezegd. Ze voelen vooral de warme uitlaatgassen van die concurrentie in hun snuit. Die zijn MS namelijk allang met een noodvaart voorbij gestoken. En daarom is de actie van Microsoft niet echt handig (lees: onvoorstelbaar stom). Je. hoeft geen Michael Schumacher te zijn om te weten dat je de concurrentie niet uit kunt remmen als je een ronde achter ligt.
Watskeburt?
Apple heeft de laatste jaren een flinke tussensprint gemaakt op het rechte eind met de iPhone en Ipad. Daarmee is hun marktaandeel opeens flink gestegen. Niet alleen de vieux en nouveau riche zijn nog appelaars. Ook de snotneuzen moeten een iPhone/Ipad hebben om cool te zijn! Microsoft gaf gas voor de Tarzanbocht met de windows8 telefoon, maar belandde daarmee natuurlijk in de grindbak. Tel daarbij dat Google ook in het foontjessegment al een ronde voor ligt met Android en iedereen zal begrijpen dat de pitstop waarbij XP overboord werd gezet niet de juiste wedstrijdstrategie was. Android is immers de tweede bolide in het team van de concurrentie want Linux staat al enkele seizoenen op P1. En dat team komt op het moment dat MS de XP-klanten in de kou zet met een meesterzet. Waar Microsoft inzet op een 1-stop-strategie kiest Linux voor twee pitstops. Meteen na de aankondiging van Microsoft dat XP passé is, verschijnen de billboards langs het circuit die de bezoekers wijzen op het enige alternatief: Linux in al zijn Ubuntu of Debian varianten. Heel veel particulieren maakten de overstap al en zijn ' verkocht'. Het is geen geheim dat het gedrag van de thuisgebruikers in deze wereld een indicatie is van wat de bedrijvenmarkt gaat doen. Bedrijven staan namelijk altijd expres achteraan op de grit. Dan kunnen ze zien of de waaghalzen uit de bocht vliegen of niet. Zo ja, dan gaan ze van het gas en zo niet dan horen ze uit de pits wel hoe de bocht genomen moet worden. Nooit over de curvestones en altijd op safe.
Veel belangrijker is natuurlijk de constructie van de bolide. Microsof is zwaar en gelooft dus in de winst op de lange termijn. Programma kopen voor veul, onderhoud voor niet weinig en gedwongen vervangen van hardware voor een godsvermogen op jaarbasis. Linux kiest voor licht. Meer snelheid, maar vaker in de pits. Progje kost niks want open source, updates en upgrades Pro Deo en gecontroleerd door deskundigen op de hele wereld. En t draait vlotjes op een Pentium 4 uit het jaar 2000! Kleine bonus: van die rottige 4russen ben je ook mooi af.