- Details
- Hits: 1359
Heel Holland bakt......
..eieren. Ja toch? Zelfs de grootste Jan Hen kan wel een ei bakken. En heel Holland bakt een ei zoals het uitkomt. Bij het bakken van een ei voor een ander is de ham (en kaas) -vraag altijd: dooier stuk of heel? En dat impliceert dat de kok dat gewoon kan regelen. En soms is dat nog waar ook. In het geval de gast een stukkende dooier wenst - so segge se dat in onse hoofdstad - en die dooier blijft toevallig heel wanneer Schraalhans het in de pan mikt, dan patst hij er met zijn mes in totdat die dooier het loodje legt.
Nou zijn er altijd van die dooier dienders die hun ei graag met een grote oranje-gele halve maan geserveerd willen. In dat geval hebben de meesten drie-sterren kunstenaars een probleem. Soms ook niet. Want of de dooier stuk of heel uit de dop komt, is in 99% van de gevallen gewoon een kwestie van God zegene de greep! Als God de chef-van-dienst nou niet zo goed gezind is, gaat die dooier gewoon stuk bij de lancering. Gelukkig zijn daar wel algemeen geaccepteerde fabeltjes voor. "Ze zijn zeker niet meer zo kakel, dan gaan ze snel stuk". Of: " Het zijn witte eieren, die gaan altijd stuk".
Er zijn ook mensen die, wanneer ze voor zichzelf een eitje stukslaan, zeggen dat ze een vermoorde dooier prefereren. Ja, duh! Dat is de gemakkelijke weg. Deze zachte eitjes zijn hierbij ontmaskerd. Er is toch niks lekkerder dan een hele dooier in je mond die dan pas stuk gaat?
Daarom hier het best bewaarde keukengeheim met betrekking tot het bakken van een kippenembryo.
Wanneer gaat een dooier stuk? Als die te hard in de pan keilt, zo meent nagenoeg elke koekenbakker. Daarom proberen zij, nadat het onschuldige ei een knal met een mes heeft gekregen, de inhoud van het gehalveerde kuiken-in-de-dop heel voorzichtig in de boter te vleien. Toch gaat het eigeel dan vaak errug vloeibaar in het vet. Potverdorie!
Hoe kan dat nou? Nou, heel simpel. Een dooier sneuvelt niet doordat die met geweld in de pan wordt gesmeten, maar iets eerder in het proces. Die knal met het mes of op de rand van de pan, dát is de doodsteek voor de meeste geeltjes. Dus de volgende keer dat u een Barneveldse prijswinnaar tot uitsmijter gaat transformeren, heel voorzichtig een paar kleine tikjes op de schaal en dan het ei voorzichtig breken. Eitje!