- Details
- Hits: 1338
Zeg het met foto's
Eén foto zegt meer dan duizend woorden. Zegt Men. Ik weet niet wie Men is en volgens mij kent niemand Men. Men is de grote onbekende die allemaal dingen kan beweren zonder daarvoor verantwoording af te hoeven leggen. Lekker makkelijk. Ik wil Men worden! Toch zit in de hiervoor aangehaalde bewering van Men wel wat. Testje: Probeer eens in duizend woorden te beschrijven wat je op een foto ziet. Ter info, duizend woorden zijn ongeveer twee A-4tjes. Het doel is dat de lezer na lezing gewoon precies voor zich ziet wat jij hebt beschreven.
Dan ben je er niet met ‘een man staat voor een kerk.’ Hoe groot is de man, hoe oud lijkt hij te zijn, heeft hij een baard of snor, een bril of niet, lange haren, kaal of een hoed op? En wat heeft hij aan? Wat voor kleur is zijn broek, zijn kostuum, jasje, overhemd of trui. Stropdas of niet? Open schoenen, laarzen, sandalen of slippers?
Het idee is wel duidelijk denk ik, hoewel er nog minstens een half kantje nodig is om de beste man tot in detail te beschrijven. En dan is er nog de kerk. RK of christelijk? Romaans, Byzantijns of misschien Gotisch. Toren en/of koepel? Steen of hout? Groot of klein, basiliek of kathedraal, a.s.o.
Dan is er natuurlijk ook nog de omgeving. De meeste kerken staan niet in de woestijn of op de prairie dus is er in de omgeving ook wel altijd van alles te zien wat tot in detail beschreven moet ‘worden, qua grootte, kleur en precieze plaatsbepaling. Als die kerk en man toevallig in een drukke straat staan, ben je zo tweeduizend woorden verder. Maar dan ben je er nog steeds niet, want er zijn nog flink wat zaken waar de lezer geen idee van heeft. Was het winter of hoogzomer of misschien geen van beiden? Droog, mistig, regenachtig of zonnig. Ik geef toe, als de beste man op slippers voor de kerk staat is het niet erg waarschijnlijk dat het vriest dat het kraakt, maar toch! En dan maar hopen dat er voor de kerk geen parkeerterrein is gesitueerd, zoals ambtenaren dat plegen te formuleren, en dat er op dat moment een dienst wordt gehouden - of heet dat anders? - of mis wordt gelezen. Dan staat het parkeerterrein vol met auto’s en rollators, die allemaal beschreven moeten worden. Ga er maar aanstaan! Dat soort ellende kun je deez’ dagen dus heel gemakkelijk voorkomen. “Ik stuur wel effe een foto”. Dat zijn zes woorden en een druk op een knopje, gevolgd door de informatieve tekst: ‘sent’.