- Details
- Hits: 663
Foutje! Bedankt.
Vandaag zag ik er weer een. Een onzinnig bordje. Bij een plaatselijke supermarkt wordt de sigaretten- en pillenbalie afgesloten door een halfhoog hekje. Om te voorkomen dat klanten denken dat het daar ook zelfbediening is. Nou laten sommige klanten zich kennelijk niet tegenhouden door zo’n poortje, dus hangt er een bordje op. DIT IS GEEN DOORGANG. Oh nee? Wat is het dan? Een wasrek ofzo?
Een ook veel voorkomende suffigheid is het overbekende bordje bij garderobes in openbare gelegenheden. DE DIRECTIE STELT ZICH NIET AANSPRAKELIJK VOOR ZOEKGERAAKTE VOORWERPEN. Dit is er zelfs eentje van de buitencategorie qua suffigheid. Als mijn jas kwijt is die ik daar heb opgehangen, hóeft de directie zich namelijk helemaal niet aansprakelijk te stellen. Dat doe ik wel! Nog suffer is dat de directie feitelijk iets anders bedoelt dan er wordt gesteld, namelijk dat de klant de directie niet aansprakelijk kan stellen voor een gejatte jas. En de genoemde buitencategorie wordt bereikt doordat het bedoelde óf een pertinente leugen is óf een onvergeeflijke stommiteit. De eigenaar van een garderobe, openbaar of niet, is namelijk altijd verantwoordelijk- en dus aansprakelijk! - voor het spul wat daar ter bewaring wordt afgegeven. ‘t Is maar dat je het weet. Als je een jas, plu of muts niet terug krijgt van zo´n bonnetjesjuf, dan dien maar een rekening in. En als die niet binnen de wettelijke termijn van twee weken betaald is, dan volgt de herinnering en na weer twee weken mag u het bedrag met 40% verhogen. Als er dan nog niks gestort is, volgt de gang naar de rechter. Daar komt Meneer De Directeur dan op hoge poten vertellen dat u nergens recht op heeft omdat er toch duidelijk zichtbaar een bord hangt dat de directie zich niet aansprakelijk stelt voor zoekgeraakte goederen. Zodra de edelachtbare is uitgelachen veroordeelt hij de directeur tot onmiddellijke betaling van het gevorderde en de gerechtskosten. En waarschijnlijk geeft hij de persoon (LHBTIQ+) ook het advies eens een wetboek open te slaan en dat bordje subiet van de muur te schroeven.
Nog een ook veelvoorkomende onzinnigheid. Veel gemeenten worden namelijk t.a.v. hun hiaten in de schrijfwijze van doodnormale woorden gered door de pictogrammencultuur. Daardoor staat er op veel parkeerplaatsen een blauw bord met een manneke in een rolstoel, waarmee voor de meeste mensen duidelijk is dat die plaats gereserveerd is voor de Minder Mobiele Medeweggebruiker (MMM). Daar komt dus geen letter aan te pas en dat is maar goed ook want in de ambtelijke stukken die vooraf gingen aan de plaatsing van het bord, wordt continu, constant en consequent (ccc) gerept over de ‘invalide parkeerplaats’. Duidelijk toch? Je hebt invalide kinderen, invalide mannen en invalide vrouwen. En er zijn ook invalide parkeerplaatsen. En die hebben er net als hun lotgenoten een pesthekel aan dat ze anders/omzichtiger behandeld worden vanwege hun handicap. Het is heus niet zo dat een invalide parkeerplaats te zwak is om een personenauto binnen de lijntjes te houden, hoor. Dus daar kun je rustig gaan staan.
Dat ambtenaren wel vaker de weg kwijt zijn op het parkeerterrein laat de gemeente Leusden zien. Daar werden twee plaatsen ingericht voor stekkerauto’s. Dat die allebei bij de Rabobank voor de deur zijn heeft niks te maken met steekpenningen, smeergeld of corruptie en alles met toeval. Enfin, dat was dus een nieuwigheidje en er moest voorkomen worden dat gewone smerige vieze vervuilautoś op zo’n plek zouden gaan staan en de Rabomedewerkers hun auto dan van lieverlee moesten duwen. Daarom werden er bordjes geplaatst met de tekst ‘Opladen elektrische auto’. Klaarblijkelijk is er op de afdeling ‘verkeer’ discussie geweest over de schrijfwijze, waar ze het niet over eens werden. Dus een compromis gesloten: Links stond ‘Opladen elektrische auto’’ en bij de parkeerplaats daarnaast ‘Opladen electrische auto’. Zoek de verschillen en kleur de plaatjes….